Geheime spionageprogramma’s

Tijdens de koude oorlog waren het ‘de communisten’ die middels geheime overheidsprogramma’s (ECHELON) bespioneerd dienden te worden. Inmiddels zijn het ‘de terroristen’, en iedereen is verdacht. Geheime militaire binnenlandse spionageprogramma’s zijn nooit helemaal gestopt, en zijn sinds 11 september 2001 alleen maar uitgebreid. Deze criminele operaties komen steeds vaker aan het licht. Het meest recente voorbeeld is PRISM, een uitgebreid telecommunicatie spionageprogramma, waarvan documenten enkele dagen geleden zijn gelekt. Uiteraard roepen alle betrokken partijen (o.a. de Amerikaanse overheid, Google en Facebook) dat PRISM een onschuldig programma is, en dat ‘directe toegang’ uitgesloten zou zijn.

Obama, in een reactie op de onthullingen, geeft toe dat metadata wordt geanalyseerd, maar dat inhoud slechts na een gerechtelijk bevel geanalyseerd kan worden. Metadata analyseren is natuurlijk een synoniem voor het profileren van iedereen, om potentieel gevaarlijke individuen op te kunnen sporen, welke Obama terroristen noemt. Iedereen die een gevaar vormt voor de national security is een terrorist volgens de Amerikaanse overheid. Obama acht de constitutie en vrijheid van de burger van secundaire prioriteit, onder de zogenaamde nationale veiligheid die van primair belang is (zie video). Vaak gaat de rechtelijke macht in deze retoriek mee (vervolging van klokkenluiders, het in stand houden van martelpraktijken, et cetera), wat de legitimiteit van het eerdergenoemde gerechtelijk bevel tenietdoet. De National Security Agency (NSA) opereert in het geheim en staat boven de wet.

Update (9-6-2013): klokkenluider/saboteur Edward Snowden (ex-NSA, ex-CIA), momenteel ondergedoken in Hong Kong, was de lekker van de PRISM documenten:

Hieronder enkele sprekers over het steeds groter wordende spionagenetwerk van de Amerikaanse geheime diensten.

Klokkenluider William Binney (ex-NSA) over het Stellar Wind programma
http://www.youtube.com/watch?v=dxnp2Sz59p8

Klokkenluider Thomas Drake (ex-NSA), die het Trailblazer programma aan het licht bracht, en daarvoor vervolgd werd.

James Bamford, journalist en auteur van The Puzzle Palace en The Shadow Factory:
http://www.youtube.com/watch?v=Elb80xou8Zg

Zie ook: Docu v/d week #57 – Panopticon, Docu v/d week #27 – Total Contrôle, James Bamford over de NSA (interview + boeken)

  Deel dit bericht:

2 reacties

 1. Anoniem schreef:

  https://www.youtube.com/watch?v=B6fnfVJzZT4

  Goh, vóór de verkiezingen was de keuze tussen vrijheid en veiligheid nog een ‘false choice’.

 2. Firestarter schreef:

  Op 7-3-2017 zette Wikileaks 8761 documenten op het internet over systematische CIA spionage met behulp van computer technologie. Hier is het persbericht van Wikileaks – een deel van de serie “Year Zero”:
  https://wikileaks.org/ciav7p1/
  Weeping Angel lijkt wel rechtstreeks uit het 1984 van George Orwell te komen – het hackt in de Samsung F8000-serie “slimme” televisies. Zelfs wanneer de Telescreen uitgeschakeld is, kunnen ze de microfoon en webcam van de tv gebruiken om je te bespioneren: https://wikileaks.org/ciav7p1/cms/page_12353643.html

  In januari 2014 maakte de “The New York Times” bekend dat de NSA zelfs computers kan hacken, die niet zijn aangesloten op het internet: http://www.pcmag.com/article2/0, 2817,2429502,00.asp

  Ook heel interessante is dat de CIA de mogelijkheden besprak om auto’s te hacken. Het lijkt erop dat de CIA beschikt over technologie om auto-ongelukken te laten gebeuren. Er is zelfs (ouder) bewijs dat het relatief eenvoudig is om de auto computers hacken, zodat het duidelijk is dat de CIA dat kan.
  In 2013 lieten Miller en Valasek op NBC’s “Today” show zien dat ze de controle van een auto konden overnemen. In 2015 hackten ze een auto van meer dan 1 km afstand en konden: het stuur draaien, de remmen uitschakelen en de motor stoppen.
  Volgens Valasek en Miller konden ze ook simpel via internet toegang krijgen tot diverse andere auto’s via het draadloze entertainment- en navigatiesysteem Uconnect: http://www.washingtonpost.com/sf/business/2015/07/22/hacks-on-the-highway/?utm_term=.869d905b549b

  Dit lijkt me de verklaring voor het verdachte “auto-ongeluk” van Jorg Haider: http://letsrollforums.com//big-brother-knows-everything-t32005.html

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *