Docu v/d week #45 – The Mena Connection

docu van de week
De betrokkenheid van de CIA bij illegale wapen- en drugshandel is geen geheim. In de jaren ’80 werd bekend dat de geheime dienst illegaal wapens verkocht aan Iran en in Noord- en Midden-Amerika in cocaïne handelde om in het geheim inkomsten te genereren. Deze inkomsten werden gebruikt om vervolgens in het geheim onwettige projecten te financieren, zoals steun bieden aan de gewelddadige Contra rebellen in Nicaragua. Dit schandaal gaat onder de naam Iran-Contra affaire.

De klokkenluider van het schandaal is in Iran geëxecuteerd. Onderzoeken naar de drugs-connectie in Mena, Arkansas (USA) werden tegengehouden door Bill Clinton toen hij gouverneur was van de staat. Ronald Reagan ontkende tijdens zijn presidentschap enige kennis te hebben van de activiteit. Dertien mensen zijn veroordeeld tot voorwaardelijke straffen voor meineed, het geheimhouden van bewijsmateriaal, fraude en andere federale misdrijven. Zes van hen zijn aan het einde van zijn presidentschap in ’92 door George H.W. Bush, hoofd van de CIA in de jaren ’70, gratie verleend voordat hun straffen in effect waren gezet. Enkele anderen hadden immuniteit gekregen in ruil voor hun verklaringen. Globale illegale activiteiten door overheidsinstanties voor onwettige doeleinden duiden op een geheime regering met een eigen agenda.

Zie ook: Gary Webb – Dark Alliance (interview + boek), The Clinton Chronicles (documentaire)

    Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *