Docu v/d week #158 – Collaboration

docu

Documentaire van een Deense filosoof over hoe informatietechnologie de manier waarop men samen kan werken drastisch heeft veranderd. De samenwerkingsmodellen die aan de grondslag liggen van het huidige onderwijs en de meeste grote bedrijven zijn ernstig gesloten en daarmee totaal achterhaald. Open samenwerkingsmodellen, zoals bijvoorbeeld te zien zijn bij open source software ontwikkeling en crowdfunding, leggen minder beperkingen op innovatie wat leidt tot snellere oplossingen voor iedereen. De documentairemaker interviewt wetenschappers, ondernemers en hackers over hun visie op hoe open samenwerkingsverbanden bepaalde vastgeroeste problemen kunnen aanpakken en daarmee een nieuw paradigma kunnen vormen.

Open samenwerking wordt gekarakteriseerd door inclusiviteit: zowel professionals als amateurs (liefhebbers) zijn waardevol voor het proces van problem-solving. Door het dialoog met een grote diversiteit aan mensen aan te gaan wordt de creativiteit het meest gestimuleerd. Eveneens is het belangrijk dat de mensen de ruimte krijgen om te spelen, en dus om fouten te maken. Van fouten kan men het beste leren, maar niet als men na het vallen niet de kans krijgt zelf op te staan. De problemen die middels deze wijze aangepakt kunnen worden zijn zeker niet beperkt tot het ontwikkelen van software.

Degelijke collaboratie is absoluut nodig om een vrije wereld te maken. Internet heeft een nieuw paradigma van communicatie ingeluid waardoor samenwerking tussen velen directer kan dan voorheen. De controleurs worden daardoor vanzelf uitgesloten. Zodra mensen genoeg hebben van de achterhaalde bedrijfsvoering waar zij tot dan toe bij betrokken zijn, kunnen zij aan open samenwerking doen waarmee zij autonomie behouden en tegelijkertijd makkelijker kunnen meegenieten van de energie die andere mensen (met passie) besteden.

Zie ook: Creativiteit, copyright en crowdfunding, Docu v/d week #114 – Recoding Innovation, Docu v/d week #133 – Everything is a Remix, Kan ik mijn werk/studie nog serieus nemen?, Docu v/d week #150 – Free to Learn, Moku v/d week #100 – The Internet Must Go

    Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *