Bitcoin als ruilmiddel

bitcoin vrije wereld

Bitcoin is een gedecentraliseerde open source peer-to-peer digitale valuta. Bitcoins komen ter wereld door cryptografische berekeningen, waardoor het totale aantal bitcoins die bestaan altijd bekend is, uiteindelijk gelimiteerd is, en niet zonder enige waardetoevoeging door een enkele partij geproduceerd kunnen worden (zoals bij fiat geld). Hierdoor lijkt bitcoin als valuta zich te gedragen als de goudstandaard (waardevast). Tevens zorgt het open source model er voor dat er altijd alternatieven gecreëerd kunnen worden als bitcoin op wat voor wijze dan ook misbruikt wordt of gecontroleerd wordt.

Alle transacties zijn publiek onder public keys (pseudoanonieme adressen) (zelfs realtime te volgen). Anonimiteit is hierdoor zeker niet een gegeven: lees hier een .pdf over een studie naar anonimiteit van gebruikers van het bitcoin netwerk. Gegeven anonimiteit van de ontvanger is er geen enkele bescherming tegen kwaadwilligen die het vertrouwen schenden. Transacties gebeuren dus puur op basis van vertrouwen. Bitcoins worden bewaard in private keys (van 64 alfanumerieke karakters lang), die op je computer bewaard kunnen worden, maar ook op papier geschreven kunnen worden. Beveiliging ligt dus volledig in de hand van de eigenaar (net zoals bij contant geld), en draait om het geheimhouden van zijn private keys. In de meeste gevallen zal het draaien om voldoende computerbeveiliging, wat voor meer dan alleen het bewaken van potentiële bitcoins nuttig is.

Bitcoin heeft lange tijd een stabiele (dollar)koers gehad, maar na een enorme toename in de afgelopen drie maanden is deze is op 10 april jl. opeens met 60 procent gedaalt (grafiek). Wat betekent deze schommeling voor de waardevastheid van bitcoins? Niks, daar de dollar zelf ook op geen enkele manier waardevast is; uitdrukken hoeveel dollars je ergens voor krijgt kan ieder moment verleden tijd zijn (evenals bij euro’s). De koers is niks anders dan speculatie, en waarom zou je nog speculeren in een gecontrolleerde munteenheid? Koop dan ook vooral geen bitcoins met dollars of ander fiat geld, maar accepteer en gebruik bitcoins wel. Wijdverspreide adoptie is de sleutel!

De Nederlandse Bank, de centrale bank van Nederland die meedoet aan het criminele fiat geld systeem, is er in ieder geval niet blij mee. Hoe zou dat komen?

Kees Verhagen, woordvoerder bij DNB zegt dat Bitcoin al enige tijd ‘op de voet wordt gevolgd’. In Nederland is de populariteit van de Bitcoin volgens DNB nog beperkt. ‘We raden het mensen hoe dan ook ten zeerste af om betalingen in Bitcoin te doen.

Meer vragen? Bekijk de Bitcoin FAQ.

Hieronder twee lezingen van het 28ste Chaos Communication Congress uit 2011 over bitcoin en de toekomst van (digitale) valutasoorten.

Steun vrije wereld door te doneren bitcoin aan: 1DqrpbNX8kKA6YuAR1Qofg9iCbKHQ9ywze

Zie ook: Docu v/d week #80 – Free the Network, Docu v/d week #58 – Revolution OS, Complementaire valuta, Burstcoin cryptovaluta

    Deel dit bericht:

1 reactie

  1. Pieter schreef:

    Bitcoin word te erg gemanipuleerd en gecontroleerd door Exchanges en hedgefundsen.
    Monero gaat tientallen stappen verder en zal het nieuwe cash worden in de toekomst …volledig anoniem😊

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *