Docu v/d week #80 – Free the Network

documentaire van de week

Documentaire over het decentraliseren van internet, met de ondertitel Hackers Take Back the Web. Toegang tot internet is controleerbaar omdat het fysieke netwerk waarvan het afhankelijk is buiten uw controle valt. Internet service providers (ISP’s) zijn slechts corporaties die vele motieven hebben om samen te werken met de zogenaamde autoriteiten. Wanneer internet fysiek gedecentraliseerd is, dan is toegang tot dit netwerk vele male moeilijker te bemoeilijken. Anonieme peer-to-peer diensten als tor en darknet bieden wel de mogelijkheid ongecontroleerd informatie uit te wisselen, en free software (zoals Linux) biedt de mogelijkheid ongecontroleerd gratis en vrije software te ontwikkelen en verspreiden, maar totdat internet zelf fysiek peer-to-peer is, zal er altijd de mogelijkheid blijven bestaan dat vrije informatie-uitwisseling structureel onmogelijk wordt gemaakt. Een vrij internet is essentieel om een vrij bestaan te kunnen lijden, maar gelukkig zijn er wereldwijd enorm veel mensen bezig voor dit doel (getuige de eerdergenoemde hacks). De documentaire volgt hacker en open source activist Isaac Wilder (oprichter van The Free Network Foundation) gedurende de Occupy Wall Street protesten, door gratis internet aan te bieden en door de boodschap te verspreiden dat de mensen controle moeten nemen over het fysieke netwerk achter internet.

Free Network Foundation’s definitie voor vrije netwerken:

Freedom 0) The freedom to participate in the network.

Freedom 0 regards the right to access the network commons.
In a free network, anyone may join, use, and expand the network, and must allow others to do the same.

Freedom 1) The freedom to keep and share data.

Freedom 1 regards the right to host and serve material stores of information.
In a free network, participants are free to store data under their care without sacrificing their ability to publish it.

Freedom 2) The freedom to transmit data without interception.

Freedom 2 regards the right to private communication.
In a free network, private communications remain unexamined from the time they enter the network until the time they reach their destination.

Freedom 3) The freedom to transmit data without interference.

Freedom 3 regards the right to communication without censorship.
In a free network, private communications remain unaltered and unabridged from the time they enter the network until the time they reach their destination.

Zie ook: Docu v/d week #58 – Revolution OS

    Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *