Docu v/d week #129 – The Tax Free Tour

documentaire van de week

VPRO Tegenlicht documentaire over de grootschalige belastingsontwijking van grote multinationals. Belastingen worden door criminele natiestaten geheven om hun operaties te kunnen bekostigen. Hoewel in een vrije wereld deze belastingen geen plek hebben, functioneert het huidige systeem niet zonder. Grote multinationals hebben zo veel omzet dat belastingsontwijking economisch uitbetaalt. Door creatief boek te houden, gebruik te maken van mazen in de wet, samenspel, vriendjespolitiek, patronage en andere vormen van corruptie besparen zij wereldwijd honderden zo niet duizenden miljarden op belastingen. Doordat kapitaalloze mensen hiervoor uiteindelijk compenseren leiden deze praktijken tot grootschalige economische exploitatie van mensen, zowel in ontwikkelingslanden als in het westen.

Zie ook: Psychopaten aan de top van de piramide (video), Docu v/d week #11.1 – The Corporation, Human Resources (documentaire), Wereld bank klokkenluider over corruptie en fraude (video), John Perkins – Confessions of an Economic Hitman (video + boek)

    Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *