Docu v/d week #58 – Revolution OS

documentaire van de week

Deze week een documentaire over free software, wat niet gratis software maar vrije software betekent, en ook wel bekend staat als open source software. Proprietary software, zoals Microsoft Windows en Office, past niet in een vrije wereld. Al sinds begin jaren ’80 is de free software gemeenschap groeiende. De gemeenschap draaide in eerste instantie om GNU (bedacht door Richard Stallman) en vervolgens het operating system Linux (bedacht door Linus Torvalds), maar al jaren zijn er een aantal succesvolle projecten die zelfs vele Windows gebruikers draaien, zoals Mozilla Firefox en VLC. Het grootste deel van alle servers in de wereld draait op Linux, waaronder de server waarop deze website is gehost. Ook de computer waarmee dit artikel is geschreven draait al 6 jaar op Linux. Tegenwoordig draait een groot gedeelte van alle mobiele telefoons op Linux (onder de naam Android, wat overigens zelf een proprietary distributie is). Free software heeft zichzelf keer op keer bewezen op het gebied van veiligheid en stabiliteit. Naarmate de gemeenschap groter wordt zal ook gebruikersvriendelijkheid en compatibiliteit met bepaalde software (games en design) beter worden, en zal bevrijding van proprietary software voor iedereen binnen handbereik zijn. Deze documentaire gaat over de geschiedenis en fundamentele principes achter free software, zoals beschreven door een aantal prominente figuren uit de gemeenschap. Zeer interessante interviews en ander videomateriaal over vrijheid binnen de steeds belangrijker wordende digitale wereld.

Meer informatie is te vinden op de website van de Free Software Foundation.

Zie ook: Richard Stallman over vrije software en een vrij internet (presentatie + boeken)

    Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *