Docu v/d week #11.2 – The Century of The Self

De volgende documentaire is een 4-delige reeks van Adam Curtis over mechanismen van manipulatie van het volk. Edward Bernays, neefje van Sigmund Freud, benaderd het volk op een psychoanalytische manier om zo meer controle te krijgen op het volk (deel 1). Diverse organisaties, waaronder de CIA en het Amerikaanse bedrijfsleven, passen deze benaderingswijze toe op het volk (deel 2). Het concept ‘mij’ of ‘ik’ wordt niet langer als een bedreiging gezien van bestaande machtsverhoudingen, maar wordt gebruikt om in te spelen op de diepere behoeften van mensen om hen zo ‘individualiteit’ te verkopen (deel 3). Zowel in de Verenigde Staten als in het Verenigd Koninkrijk worden deze technieken gebruikt om een ‘betere democratie’ aan het volk te verkopen (deel 4).

Zie ook: Edward L. Bernays – Propaganda (boek)

    Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *