Gaia: Aarde als één organisme (documentaire)

James Lovelock, ontwikkelde in de jaren ’70 de Gaia hypothese, welke stelt dat de Aarde een complex zelfregulerend systeem is: één organisme. Alle (sub)organismen interacteren met de inorganische omgeving, waardoor complexe processen zoals de watercyclus mogelijk worden gemaakt en de temperatuur (mede) daardoor redelijk constant gehouden kan worden. Dergelijke processen zijn essentieel voor het in stand houden van de biosfeer. Lovelock toonde aan dat de mate van diversiteit ontzettend belangrijk is voor de mate waarin Gaia haarzelf kan reguleren; hoe meer verschillenden organ(ism)e, hoe meer mogelijke methoden en oplossingen. In 1990 is er een documentaire uitgezonden over James Lovelock en zijn Gaia hypothese. Al vrij snel na de ontwikkeling van de theorie raakte Lovelock bezorgd over de rol van de mens en de staat van de Aarde. Hij blijft altijd geloven in de veerkrachtigheid van Gaia, wat alleen mogelijk is als destabiliserende factoren (de mens) een voor hen ongunstige ecologie creëren. In recentere interviews zegt Lovelock te geloven dat diverse drempelwaardes al lang bereik zijn, en dat er als gevolg hiervan in de komende eeuw een enorme depopulatie zal plaatsvinden. Een donker toekomstbeeld, waarbij hij blind is voor een spirituele ascentie van de mens.

Zie ook: Peter Russell: The Global Brain, Docu v/d week #63 – Cosmos: A Personal Voyage

    Deel dit bericht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *